Kad će Šibenik početi koristiti prostor TEF-a?

Sanacija je godinama korištena kao alibi da se ne bavimo budućnosti TEF-a. Ne znam zbog kakvih motiva se to događalo, je li nekome bilo u interesu da se što kasnije počne eksploatirati taj prostor, niti u to želim ulaziti, ali očito je da sanacija nije bauk kakvim se to godinama predstavljalo javnosti – kaže direktor TEF-a Šakić

Kad će Šibenik početi koristiti prostor TEF-a?

Šibenska gradska vlast traži model kako iskoristiti zemljište TEF-a, taj vrijedni prostor u skoroj budućnosti, s obzirom da se sanacija otpada iz okruga tvornice polako privodi kraju, no mali su izgledi da će u ovom mandatu gradska vlast izići s nekakvom dugoročnom vizijom korištenja tog prostora. Aktualni direktor TEF-a Krešimir Šakić smatra da je čitava problematika odvoza troske iz TEF-a bila prenapuhana i da se prostor već mogao koristiti ili barem biti u nekoj bližoj fazi eksploatacije prostora u interesu građana i gospodarstva.

 

– Uz sve objektivne probleme u TEF-u, bilo da govorimo o odlaganju otpada i opasnog otpada ili dugovanjima državi i poduzeću INA, stječe se dojam da je pitanje sanacije godinama korišteno kao alibi da se ne bavimo onim što je jedino bitno, a to je što napraviti s tih 272 000 kvadratnih metara prostora u budućnosti. Ne znam zbog kakvih motiva se to događalo, je li nekome bilo u interesu da se što kasnije počne eksploatirati taj prostor, niti u to želim ulaziti, ali očito je da sanacija nije bauk kakvim se to godinama predstavljalo javnosti – kaže direktor TEF-a Šakić koji se pita je li moguće da niti jedna vlast nije imala hrabrosti ili znanja početi rješavati problem TEF-a.

 

Kao direktor poduzeća, ali i član SDP-a koji je u koaliciji na vlasti u Šibeniku, Šakić predlaže osnivanje poduzeća u kojem bi Grad Šibenik državi ponudio udio u vrijednosti dugova koje država potražuje, a riječ je o između 80 i 90 milijuna kuna. Grad i država upravljali bi tom zonom mješovite namjene i pripremili natječaj za investitora koji bi ponudio što tamo graditi. Šakić smatra da bi to trebala biti nekakva turistička djelatnost koja će zaposliti Šibenčane, i to nikako ne samo sezonski i definitivno da mora ostati javni prostor, otvoren za sve građane, a ne ograđeno igralište bogatih klijenata investitora.

– Treba što prije krenuti u realizaciju tog projekta jer sve je bolje od ovoga sada, sve je bolje nego kad se ne događa ništa. Prostor TEF-a očiti je izvor za pravljenje novca za grad Šibenik i gradski proračun i bili tamo sutra starački domovi ili Gardaland, moramo započeti taj proces – kaže Šakić koji je uglavnom zadovoljan tempom sanacije tvornice i činjenicom da se pokazalo kako tamo nema tona super opasnog otpada, a i Grad je od troske zaradio nešto novca.

No, i on je svjestan da su želje jedno, realnost drugo jer TEF je, osim dugova prema državi, opterećen i sa 45 milijuna poduzeću INA, a i sanacija će još neko vrijeme potrajati, mada realno, većina troske koja se još uvijek nalazi u poduzeću mogla bi biti iskorištenja u izgradnji nekog budućeg projekta na zemljištu tvornice, što se god sutra tamo bude gradilo. Ono što je sigurno jest da bi gradska vlast konačno trebala početi pripremati budućnost TEF-a, toga vrhunskog neiskorištenog potencijala, a sad kad su oba dogradonačelnika u parlamentu onih koji vladaju, jako je dobar trenutak za to.


  Objavljeno: 29.02.2012